0

С пециална комисия към Камарата на представителите на САЩ завърши разследването си на щурма на Капитолия през януари 2021 г., в резултат на което препоръча да бъдат образувани четири наказателни дела срещу бившия американски президент Доналд Тръмп.

В публикувания доклад, дълъг 00 страници за резултатите от разследването, на Министерството на правосъдието на САЩ, е препоръчано да започне четири наказателни дела срещу Тръмп, включително подбуждане или подпомагане на бунт, във връзка със събитията от 6 януари 2021 г. „Ние знаем много повече за плановете и действията на президента да промени изхода от изборите, отколкото почти всички в Конгреса знаеха, когато започнаха процедура по импийчмънта му на 13 януари 2021 г. или когато беше съден от Сената през февруари същата година“, пише в доклада.

Според комисията Тръмп, със свои съюзници, е разработил конкретни планове за „възпрепятстване или влияние върху преброяването на гласовете на 6 януари и по този начин се е опитал да отхвърли законните резултати от изборите”. „Доказателствата показват, че президентът Тръмп е знаел, че планът е незаконен още преди 6 януари“, заключва оше комисията.