0

О коло 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс.

Подпалени бяха сгради и превозни средства, имаше разграбени магазини, а президентът  Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката криза след протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел М., който е бил от алжирски и марокански произход.

Смъртта му отново разпали недоволството сред бедните градски общности със смесено население, които се оплакват от полицейско насилие и прояви на расизъм.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че снощи са били задържани 270 души, с което общият брой на арестуваните от началото на размириците надхвърля 1100 души.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

В Марсилия са били задържани общо 80 души, а трима служители на реда са били леко ранени.

Кметът Беноа Паян призова правителството незабавно да изпрати допълнителни части за борба с безредиците.  

В третия по големина град във Франция - Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.  

Дарманен поиска от местните власти в цяла Франция да спрат движението на автобусите и трамваите от 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич) и заяви, че са изпратени 45 000 полицаи, което е с 5000 повече от предходния ден.

"Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите безупречни усилия", обърна се той към пожарникарите и полицаите.

В главната вечерна новинарска емисия на телевизия Те Еф 1 вътрешният министър коментира въпроса дали правителството ще обяви извънредно положение. "Съвсем просто: не изключваме нито една хипотеза и ще видим какво ще реши президентът след тази вечер", обясни Дарманен.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад "Конкорд", предаде БТА.

От избухването на размириците досега са ранени над 200 полицаи, а стотици демонстранти са арестувани. Дарманен посочи, че средната им възраст е 17 години.