0

Ч астната военна компания "Редут", която работи под ръководството на руското министерство на отбраната, започна да набира жени в редиците си. В руската социална мрежа ВКонтакте от "Редут" са обявили стартова заплата от 222 хиляди рубли (около 2355 щатски долара) за потенциалните новобранки. На кандидатките, които нямат военни умения, се предлага едномесечен подготвителен лагер в Донецк.

Търсят се снайперистки, пилоти на дронове и жени за други военни задачи, които да се включат във войната срещу Украйна, разказва Deutsche Welle.

Освен заплатата, от "Редут” обявяват в социалната мрежа и компенсациите за наранявания на фронта. Става дума за обезщетения в размер между 1 и 3 милиона рубли (около 21 хиляди щатски долара). При смърт, обявеното обезщетение възлиза на 5 милиона рубли или 53 хиляди щатски долара. Наемниците, които изпълнят договора си и се върнат здрави в Русия пък биха получили статут на ветерани от войната.

Представяйки се за заинтересувани кандидати, репортерите на iStories се свързаха с човек от екипа на "Редут", който отговаря за набирането на нови войници. Журналистите разбират от него, че наемническата армия се надява да обучи жени за снайперисти и оператори на безпилотни летателни апарати.

Командирът от "Редут" казва на репортерите, че иска да докаже, че "жените не са създадени, само за да стоят в кухнята и да раждат деца".

От 20 месеца Русия води агресивна война срещу Украйна. Загубите и за двете страни са големи. По данни на британското министерство на отбраната досега Русия е понесла около 150 000 жертви или тежко ранени. От месеци няма официална информация за това от страна на Москва.

Заради неочаквано високите загуби в армията си руският президент Владимир Путин официално обяви мобилизацията на 300 000 резервисти миналата есен, припомня германската медия ZDF. Експертите предполагат, че с оглед на насрочените за пролетта на 2024 г. президентски избори Кремъл иска да избегне по-нататъшна мобилизация дотогава и поради това набира все повече доброволци.