0

Д вайсет и седем годишен мъж оцеля, след като изкара шест дни само на дъждовна вода в смачкан до неузнаваемост при пътнотранспортно произшествие пикап под моста на магистрала в Северозападна Индиана, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес.

Одисеята на човека приключила, когато във вторник следобед двама мъже, търсещи подходящо място за риболов, забелязали тежко пострадалото превозно средство със задействаната вътре въздушна възглавница и се отправили незабавно към него.

"Те докоснали тялото и човекът се обърнал с глава към тях и започнал да им говори. Това поне малко ги ободрило (на фона на гледката)", каза пред местни медии сержант Глен Финфилд от щатската полиция в Индиана.

Камионетката излязла от платното на Междущатската магистрала 94 преди мост над река Солт Крийк. Мантинелата на мястото, където е станало това, липсва, като вероятно превозното средство се е преобърнало няколко пъти, след което е паднало от другата страна на малката река, на място, което не се вижда от пътя отгоре, посочи Фифилд на пресконференцията.

Аварийно-спасителните екипи, участващи в операцията за спасяването на 27-годишния Матю Рийм, 26 декември 2023 г.

 Аварийно-спасителните екипи, участващи в операцията за спасяването на 27-годишния Матю Рийм, 26 декември 2023 г.
БТА/Indiana State Police via AP

Раненият, Матю Рийм от Мишауака, Индиана, бил освободен от смачканите ламарини във вторник вечер от пристигналите на място аварийно-спасителни екипи, като поради мрака се е наложило да бъдат използвани прожектори. След това е превозен по въздух в болница в Саут Бенд с животозастрашаващи наранявания, допълни полицаят.

"Изкара нощта. Жив е", каза Фифилд пред Асошиейтед прес, но допълни, че към вчера сутринта Рийм все още е бил в критично състояние.

Марио Гарсия, един от рибарите, открили катастрофиралия пикап, заяви, че пострадалият бил в съзнание и бил "много радостен" да види двамата си спасители, след като от 20 декември бил останал на милостта на природните стихии.

"Имах чувството, че ще умра от шока, бях толкова шокиран", че го намерихме жив, каза Гарсия на пресконференция в съседния град Портидж, съобщи "Таймс ъф Нортуест Индиана".

Гарсия, който е родом от Хобарт, заяви, че Рийм им разказал, че викал и крещял за помощ, но чувал само "тихия звук от водата".

Разказал им още, че мобилният му телефон бил изпаднал някъде, а тялото му било блокирано, затова не е могъл да се обади за помощ.

Фифилд заяви, че Рийм е бил обявен за издирване. По думите на полицая пострадалият пиел дъждовна вода, за да оцелее.

"Ако не бяха тези двама души, които в този следобед са се разхождали по реката, тази злополука най-вероятно щеше да завърши със съвсем друг изход", посочи полицаят в прессъобщение, цитирано от БТА. "Оцеляването на Рийм в тази катастрофа е цяло чудо."