0

Н юйоркската полиция арестува десетки ортодоксални евреи - привърженици на месианското религиозно движение Хабад-Любавич, след като властите в града откриха изкопания от тях подземен тунел, който води до главната синагога на Хабад в Краун Хайтс, предаде NBC News.

Преди това тази къща е била домът на равин Йосеф Ицхак Шнеерсон, лидер на религиозното хасидско движение, чиито последователи го смятат за месия. Последователите му смятат, че той всъщност е все още жив и гледат на мястото като на свой храм. Според The Jewish Chronicle група студенти, свързани със сектата, са започнали да копаят тунела преди шест месеца, като част от него е била прокопана и в мазето на втора съседна сграда.

След смъртта на Шнеерсън къщата се превръща в щаб на движението Хабад-Любавич и синагога, а хасидската общност на Голямата ябълка нарасна до 200 хиляди души, живеещи предимно в Краун Хайтс. След шокиращото разкритие, че Ню Йорк е прокопан тунел, без знанието на властите, местните жители започнаха да съобщават, че са чували странни звуци през нощта.

Ръководството на Хабад се обърна към градските власти с молба да напълнят подземните проходи с чакъл и да ги запълнят с цимент, тъй като те могат да провокират срутване на къщи.