0

С пасяването на дете, близо 60 часа след свлачище в златодобивно село в южната част на Филипините, е обявено за "чудо", след като издирващите бяха загубили надежда да открият повече оцелели.

Момиченцето, което според филипинския Червен кръст е на три години, беше сред десетките хора, изчезнали след свлачището, предизвикано от дъждовете.

По-късно официални лица съобщиха, че броят на загиналите се е увеличил почти двойно до 27 души.

Момиченцето е било намерено, докато спасителите ровили с голи ръце и лопати, за да търсят оцелели в село Масара в южната част на остров Минданао, съобщи пред АФП служителят на агенцията за бедствия Едуард Макапили от провинция Давао де Оро.

"Това е чудо", заяви Макапили, като добави, че издирващите са смятали, че изчезналите вероятно са мъртви. "Това дава надежда на спасителите. Устойчивостта на децата обикновено е по-малка от тази на възрастните, но детето е оцеляло", подчерта служителят.

Кадри на спасител, който носи на ръце плачещото, покрито с кал дете, бяха споделен в социалните мрежи. Момиченцето няма никакви видими наранявания.

Филипинският Червен кръст публикува снимки на свои работници, които пренасят момичето, увито в спешно одеяло, с кислородна бутилка.

Свлачището разруши къщи и погълна три автобуса и един джип, чакащ да вземе работници от златната мина. Броят на загиналите нарасна от 15 на 27 души, изчезналите са 89 души, а ранените 32, показват официалните данни, предаде БГНЕС.