0

Н ад 2750 души са ранени, а 8 души за убити, след като пейджърите, които лекарите използват за комуникация в Ливан, избухнаха координирано. Освен медици сред пострадалите има и бойци на „Хизбула“, съобщиха източници от службите за сигурност за Ройтерс.

Над 200 от пострадалите са в критично състояние, съобщи ливанският здравен министър Фирас Абиад.

Представител на „Хизбула“, пожелал анонимност, каза, че взривяването на пейджърите е "най-големият пробив в сигурността", на който групата е била подложена през почти една година война с Израел.

Израел и подкрепяната от Иран „Хизбула“ са ангажирани в трансгранична война от избухването на конфликта в Газа миналия октомври.

Израелските военни отказаха да коментират детонациите.

Иранската информационна агенция Mehr съобщи, че иранският посланик в Ливан Моджтаба Амани е бил ранен при една от експлозиите.

Пейджърите, които се взривиха, бяха най-новият модел, донесен от „Хизбула“ през последните месеци, казаха трима източника от сигурността.

Журналист на Ройтерс видя линейки да бързат през южните предградия на столицата Бейрут сред широка паника.

Вълната от експлозии продължи около час след първоначалните детонации, които се случиха около 15:45 местно време. Засега не е ясно как са били детонирани устройствата.

Ливанските сили за вътрешна сигурност съобщиха, че редица безжични комуникационни устройства са били взривени в Ливан, особено в южните предградия на Бейрут, което е довело до ранени.

Групи хора се скупчиха на входа на сградите, за да проверят хората, които познават и които може да са били ранени.

Кризисният оперативен център на Ливан, който се управлява от Министерството на здравеопазването, помоли всички медицински работници да се насочат към съответните си болници, за да помогнат с огромния брой ранени, идващи за спешна помощ. В него се казва, че здравните работници не трябва да използват пейджъри.

Ливанският Червен кръст съобщи, че повече от 50 линейки и 300 души спешен медицински персонал са били изпратени, за да помогнат при евакуацията на жертвите.

„Хизбула“ изстреля ракети срещу Израел веднага след атаките на 7 октомври от въоръжени бойци на „Хамас“ срещу Израел, които предизвикаха войната в Газа. Оттогава „Хизбула“ и Израел непрекъснато си разменят огън, като същевременно избягват голяма ескалация.

Десетки хиляди хора бяха прогонени от градовете и селата от двете страни на границата от военните действия.