0

Ж ена преживя шока на живота си, когато отговори на почукването на вратата си и откри на прага на дома си смъртоносна кобра.

66-годишната жена, която живее в село близо до Ханджоу, Източен Китай, очаквала да намери посетител на прага, но не и еднометрова змия.

Тя гледала телевизия, когато чула почукването. И когато отворила вратата, за да види кой е там, чакащата змия бързо се вмъкнала в дома ѝ.

Ужасена, жената избягала от къщата и се обадила в полицията за помощ, съобщи китайската информационна медия Global Times.

В Китай се срещат няколко вида кобри, сред които китайска кобра, еднокорабна кобра и индокитайска плюеща кобра. 

Китайската кобра, известна още като тайванска кобра, е силно отровна и достига дължина до метър и половина, макар че някои редки екземпляри достигат и до 2 метра.

Отровата на змията е токсична и съдържа коктейл от невротоксини, цитотоксини и кардиотоксини. Ухапването може да доведе до силна болка и подуване на мястото на ухапване, последвано от некроза, както и до парализа, затруднено дишане, а понякога и до смърт.

Между 1904 и 1938 г. в Тайван са регистрирани 593 ухапвания от тази змия, 87% от които са завършили със смърт.

Бързата медицинска помощ и прилагането на противоотрова обаче значително намаляват смъртността, така че в районите с добри медицински грижи смъртността е много по-ниска. Количеството отрова, инжектирана при ухапване, може да варира, като по-голямото количество отрова обикновено води до повишен риск от смърт. Децата, възрастните хора и хората с придружаващи заболявания също са изложени на по-голям риск.

Китайските кобри се срещат в различни местообитания, включително гори, пасища, влажни зони и селскостопански райони, което може да доведе до срещи с хора. Тези змии са най-активни през деня.

След като жената се обадила в полицията, те решили, че змията вероятно е влязла в къщата, за да потърси убежище от високите температури.

„Мисля, че змията е искала да се разхлади вътре, защото навън е било твърде горещо. Започна от вратата, а сега е вътре", казва жената, цитирана от Global Times.

В крайна сметка пожарникарите улавят змията и я пускат обратно в природата.

*Източник: Vesti.bg