0

И зраелският премиер Бенямин Нетаняху отстрани министъра на наследството Амихай Елияху от правителствени заседания, след като заяви, че ядрената бомбардировка на Ивицата Газа е "една от възможностите" за развитие на конфликта, съобщава радио Kan.

Според станцията Елияху няма да участва в срещите до второ нареждане. Министърът говори за възможността да бъде хвърлена ядрена бомба върху Газа в интервю за радиостанция Kol Berama. Освен това той се обяви против допускането на каквато и да е хуманитарна помощ в анклава. Той каза, че Израел няма да "предаде хуманитарна помощ на нацистите" и "няма такова нещо като незамесени цивилни в Газа".

След това израелският опозиционен лидер Яир Лапид призова министър-председателя да уволни Елияху. Изявлението на министъра на наследството беше критикувано и от други израелски политици, по-специално от ръководителя на Министерството на отбраната Йоав Галант. " "Осъждам неоснователните и безотговорни думи на министър Амихай Елияху. Добре е, че такива хора не са сред отговорните за сигурността на Израел", написа той в социалната мрежа X.

Елияху е член на националистическата ционистка партия Otzma Yehudit (Мощен Израел), ръководена от министъра на националната сигурност Итамар Бен Гвир, известен със своите противоречиви антипалестински атаки. Идеологията на партията отрича възможността за създаване на палестинска държава на запад от река Йордан.