0

Ж ителите на град в Северозападна Нигерия отпразнуваха убийството на хипопотам, който е тероризирал местността в продължение на месеци.

Хипопотамът е нападнал смъртоносно рибар в град Яури, щата Кеби, заради което правителството да нареди животното да бъде убито за безопасността на общността, живееща по поречието на река Нигер.

ПОД ПРИКРИТИЕ: Мъжки хипопотам се оказа женски след 7 години в зооградина

Популацията на хипопотамите в Нигерия бързо намалява през последните няколко десетилетия - според скорошни данни те наброяват едва около 100 животни, които живеят предимно в защитени зони.

Хипопотамът в Яури е бил заловен от млади мъже в общността, след това трупът му е бил пренесен с кану до двореца на един от високопоставените администратори на емира, а месото му е било раздадено на хората от местната общност.

„Ние сме град на рибари и фермери и този хипопотам накара мнозина да спрат да излизат навън от страх от нападение“, казва гражданин на Яури.

Хипопотам от зоопарка на наркобарона Пабло Ескобар се пресели в отвъдното

„Освен че уби член на персонала на емира, той рани сериозно още един човек - да не забравяме и щетите, които редовно нанасяше на земеделските ни земи.“

Ловът на животното предизвика критики от страна на активисти за правата на животните в Африка.

„Това е застрашен вид и ми стана тъжно“, казва Исяку Абдулахи, активист и основател на нигерийската инициатива „Африкански глас за животните“.

„Това, което хората от Яури е трябвало да направят, е да съобщят на съответните власти, които да го уловят и преместят.“

НЕВЕРОЯТНО! Двегодишно дете оцеля след атака на хипопотам

Хипопотамите са третите по големина сухоземни бозайници, а зъбите им достигат дължина до 50,8 см. Въпреки размерите си, те могат да развиват скорост до 32 км/ч.

Въпреки че животните са тревопасни, те могат да станат изключително агресивни, когато се чувстват застрашени или местообитанията им са нарушени - и всяка година убиват около 500 души в Африка.