0

Ш отландия, Нортфолс, Уелс, Корнуол … ако планирате ваканция във Великобритания запомнете тези места. Вили, пристройки и кралски резиденции са перфектнтни за тази цел, но престоят там може и да излезе твърде скъп. 

Британското кралско семейство притежава пищни наследствени имоти в цяла страна, които могат да бъдат наети за кратка или по-дълга почивка чрез платформата Heirbnb, но не очаквайте да се настаните в резиденция от типа на Бъкингамския дворец. 

Имотите на аристократичните и благороднически фамилии са разпръснати в отдалечени места и представляват дървени къщички, обзаведени с простотата на британския вкус. 

Шотландия: Замъкът Балморал 

Кой не е чувал за замъка Балморал? Тук кралица Елизабет II обичаше да отсяда по време на летните си ваканции и мястото, на което тя почина на 8 септември 2022 година.  

Имението е разположено на площ от над 200 хектара и включва различни имоти, отдавани под наем. Цените варират от 1 468 лева на вечер за малка вила в района до над 4 500 лева за резиденцията Ребрек Лодж, разположена на тихо място източно от Балморал и предоставяща невероятна гледка през долината към църквата Карти. 

Шотландия: Замъкът Мей 

По-малко известен е замъкът Мей, който обече също се намира в Шотландия и не по-малко скъп за кралското семейство. 

Покойната кралица майка (майката на Елизабет II) се влюбва в чара на изоставения замък и го купува през 1952 г. за сметка на дъщеря си кралица Елизабет, реставрира го и го използва като лятна къща до смъртта си през 1996 година. 

Имението разполага с два имота, достъпни за обществеността - капитанската къща и луксозната житница. Първият е самостоятелна ваканционна къща, предлагаща настаняване с възможност за самостоятелно готвене и пране, в която могат да се отседнат до 6 души в три двойни спални. В Капитанската къща има и оранжерия с  панорамна гледка на север. Цената варира 2130 лева през февруари до 3 040 лева през август. 

Също така може да останете и в хотела “Granary Lodge Bed and Breakfast”, разположен между замъка и морето. Открит през май 2019 г. лично от крал Чарлз III, хотелът разполага с 10 стаи, включително и два апартамента. В ресторанта може да се насладите на ястия, приготвени от местни продукти. 

Географската ширина, на коята са намира замъка Мей, предоставя на гостите забележителната възможност да се насладят на Северното сияние и невероятни залези с гледка през Пентланд Фърт до Оркни.

Уелското имение на Чарлз и Камила 

Чарлз и Камила купуват фермата в Кармартеншър през 2007 г. за 1,2 милиона британски лири. Имотът разполага с три спални и две вили, които се отдават под наем от 3 162 лева до  6350 за седмица в зависимост от времето в годината. 

Кралската двойка прекарва там само няколко седмици в годината, така че ще е трудно да се засечете с тях. Северната къща на имота е очарователна преустроена плевня, достъпна за наемане, гласи съобщение в уебсайта на имението.  Вилата е обзаведена по традиционен уелски маниер и идеална за разходки със своите над 36 000 акра земя и в близост до националния парк Breacon Beacons. Изненадващо обаче е, че кучета не се допускат, въпреки факта, че кралица Елизабет винаги е била обградена от своите коргита, а Чарлз и Камила се грижат за две четриноги от породата джак ръсел. 

Норфолк: Имението Сандрингам 

Сандрингам е резиденцията, която приема цялото кралско семейство всяка година по Коледа и където на 25 декември Уиндзорите отиват на литургия в църквата Света Магдалена. 

Градинската къща, бивш дом на главния градинар на Нейно Величество, се предлага под наем. Тя е на разположение от началото на есента, след смъртта на кралица Елизабет, тъй като нейният обитател е бил изгонен, паднал жертва на съкращения на разходите, наложени от крал Чарлз III.

В градинската къща, сгушена в сърцето на любимото провинциално имение на кралица Елизабет II, могат да се настанят 8 души. Вилата е и най-близкия имот до имението Сандрингам. Наемът й започва от 354 евро на вечер за минимум три нощувки, като достъпът през декември е забранен. 

Корнуол: Имението Рестормел 

Името на Рестормел означава “хълмът на кралската кула” - така се е наричала резиденцията на Чарлз III, който носеше титлата херцог на Корнуол преди да стане крал, а след това я предаде на сина си Уилям. 

Къщата от XVI век е сгушена в сърцето на долината Фоуи и е корнуолската резиденция на Чарлз и Камила, в която отсядат, когато посещават графството. Всекидневната на имението, обзаведена с плюшени дивани, библиотека, пълна с романи, очакващи да бъдат прочетени, предлага гледка към река Фоуи. 

В спалните краката ви ще потънат в килими от овча кожа, изработени от корнуолските занаятчии Celtic & Co. Резиденцията включва тенис корт, детска площадка и, разбира се, красив плувен басейн и спа център.

Деветте стаи в имението се отдават за минимум три нощувки. През август цената е 18 404 лева. Малка лудост, на която малцина ще могат да се отдадат.