0

Д вама съвременни търсачи на съкровища в Съединените щати извадили голям късмет, като открили сейф, натъпкан със 100 000 долара в брой - но е имало уловка.

Банкнотите са били повредени.

Барбара Агостини и Джеймс Кейн, и двамата на около 40 години, се превърнаха в знаменитости извън своята рибарска общност, след като направиха откритието в нюйоркско езеро през уикенда.

"Това е сюрреалистично, мислех, че е шега, докато не го видях с очите си", казва Барбара Агостини.

Макар че двойката не открива за първи път сейф, това е първото им откритие, съдържащо нещо повече от случайни предмети и вещи, въпреки че поради това, че сейфът не е бил херметически затворен, много от банкнотите са били мокри или омазани с кал.

Опасявайки се, че парите могат да бъдат свързани с престъпления, двойката се обърнала към нюйоркската полиция, като заявила, че "не иска да има проблем в ръцете си".

"Като цяло, намереното имущество на стойност десет или повече долара е необходимо да бъде докладвано и депозирано в полицията", заяви говорител на полицията.

"В този случай стойността и автентичността на предполагаемата валута не можаха да бъдат определени поради силно дезинтегрираното състояние на вещта."

Сега Агостини и Кейн се надяват, че ще успеят да осребрят находката си, и планират да занесат стоката в Министерството на финансите във Вашингтон, за да обменят замърсените с вода банкноти за чиста валута, предаде БГНЕС.

Законите на САЩ позволяват замяната на повредени банкноти, при условие че не са придобити от престъпление.