0

Н а Кримския мост е избухнал пожар. По предварителни данни са се запалили цистерни с гориво, като пожарът е причинен от взрив на камион. От пресслужбата на "Кримските железници" съобщиха, че се е запалила цистерна с гориво в един от влаковете на моста. От Националния антитерористичен комитет съобщиха за РБК, че на моста е имало експлозия на камион. Това предизвиква пожар в седем цистерни с гориво на влака, който в този момент се е намирал на моста.

Снимки и видеоклипове от мястото на инцидента показват повреди по пътното платно на моста. Част от него се е срутило във водата. Движението по моста бе напълно спряно, а по-късно възстановено. Местните власти се подготвиха да пуснат ферибот през Керченския проток. По предварителни данни няма жертви.

Украйна е виновна за инцидента на Кримския мост, в резултат на който е повредено платното за движение. Това заяви тази сутрин председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, цитиран от ТАСС.

"Украинските вандали успяха да се доберат до Кримския мост с кървавите си ръце. Сега те имат с какво да се гордеят: за 23 години не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят платното за движение на руския мост. В това намират смисъл киевският режим и украинската държава. Смъртта и разрушението са единственото, което успяват да постигнат", написа Константинов в своя канал в "Телеграм".

Той обеща, че щетите по Кримския мост ще бъдат отстранени в най-кратък срок. "Разбира се, че причините ще бъдат изяснени, а щетите ще се отстранят. Хубавото е, че не са сериозни. Конструктивната дейност в Крим ще продължи", написа той. 

Президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил разследване. Съветникът на кримския лидер Олег Крючков заяви по-рано днес, че по предварителни данни на една от секциите на Кримския мост се е запалила цистерна с гориво, а арките за пропускане на плавателни съдове не са пострадали.

Още през юни тази година генерал-майорът от украинските въоръжени сили Дмитрий Марченко заяви в интервю за проекта "Крым. Реалии", че след като Украйна получи оръжията, обещани й от Запада, Кримският мост ще бъде атакуван.

От началото на войната украински военни и политици твърдят, че има планове за унищожаване на Кримския мост. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече подобни изявления "анонс за възможен терористичен акт, което е абсолютно неприемливо". Руските проправителствени медии публикуваха статии, в които цитираха военни експерти, според които подходите към моста са обезопасени и Украйна не разполага с оръжия, с които да го порази от голямо разстояние.