0

К рал Чарлз III и кралицата Камила ще бъдат короновани на 6 май - очаква се церемонията да бъде голямо световно събитие. 

Бъкингамският дворец съобщи в изявление, че церемонията ще се състои в Уестминстърското абатство и ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, пише "Daily Express".

"Коронацията ще отразява ролята на монарха днес, с поглед към бъдещето, но ще се усеща и духа на дългогодишните традиции, паради", добавиха от двореца.

Предполага се, че кралят ще заложи на по-модерно облекло за церемонията. Вместо традиционните копринени чорапи и бричове, носени при коронациите в миналото, се той ще бъде коронясан във военната си униформа.

Следователно се очаква роклята на Камила също да бъде по-съвременна в сравнение с предишните версии, които обикновено включваха богати, пищно украсени дизайни и материи.

Последният път, когато Великобритания видя такава рокля, беше по време на церемонията по коронясването на покойната кралица Елизабет II през 1953 г.

Тя носеше рокля от копринен сатен с къси ръкави и обемна пола, включваща сложни бродерии и редуващи се линии от златни мъниста, диаманти и перли. Тя е проектирана от Норман Хартнес, който обедини два от осем дизайна, които представи на кралицата, за да създаде нейната рокля. 

През февруари стана ясно, че Камила е избрала приятеля си Брус Олдфийлд да проектира нейната рокля за коронацията. Британският дизайнер работи често с кралското семейство и беше любимият дизайнер на покойната Даяна, принцесата на Уелс, през последните години преди кончината ѝ.

Освен това стана ясно и че принц Хари ще присъства на коронацията на баща си, но без съпругата си Меган Маркъл. „Херцогът на Съсекс ще присъства на коронационната служба в Уестминстърското абатство на 6 май“, каза говорителят. „Херцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет.“

Самата коронация се пада на 6 май, когато ще бъде четвъртият рожден ден на Арчи. Деветгодишният принц Джордж ще служи като паж по време на церемонията, заедно с внуците на кралица Камила и шепа деца, които са свързани със семейни приятели. Засега не е ясно кой от другите млади членове на семейство Уиндзор ще присъства на събитието, въпреки че самият Чарлз присъства на коронацията на майка си, когато е на четири.

Отношенията на Хари със семейството му пострадаха, откакто двойката напусна кралските си роли през 2020 г., а пускането на сериала на Netflix за двойката Harry & Meghan, заедно с публикуването на мемоарите му, ги направи още по-спорни. „Чарлз е прощаващ човек по природа и той иска да продължи напред“, каза източникът. „Каквото и да е казано и направено, Хари все още е негов син и той го обича. Той също така не може да си представи да бъде коронясан, най-важният момент от живота му, без двамата му сина да са свидетели на момента.