0

Ц вят на годината 2023 е Viva Magenta. Той е ярък, но не предизвикателен. Силен, мощен и енергичен „Добре дошли в Magentaverse“, пише компанията Pantone.

И без съмнение е прекрасно! Той е вселена от цвят, сила, енергия, която ни се предава. Това е начин да разредите сивото и скучно ежедневие.

Възможност да изразите себе си и да привлечете вниманието, но не го правете шумно. Какъв е той, цветът на 2023 година? Какво е Viva Magenta, какви са корените му, какво да носите и как изглежда този цвят?

Но първо, малко история. Всички сме виждали карти с различни нюанси на един и същи цвят под формата на ветрило – това е системата Pantone. Компанията е основана през 1963 г. от Лоуренсън Хърбърт.

За да се избегнат проблеми с възприемането на цветовете при различните хора, е изобретена и стандартизирана система с изображението на всички цветове върху картите. На първо място, той е създаден за нуждите на печата.

С течение на времето системата набира популярност и постепенно започва да се използва в много области. Има институт Pantone, който се занимава с изследователска и експериментална дейност в областта на цвета.

Два пъти годишно, от 2000 г. насам, в една от европейските страни се провежда тайна среща на представители на различни национални групи за стандартизация на цветовете. По това време те представят своите възможности в презентации, организират дискусии и след двудневен период определят цвета на годината.

Твърди се, че цветът на годината съответства на духа на времето. Да видим какви асоциации буди сегашното време и какво ще ни донесе. Viva Magenta е един от нюансите на червеното. Ярък, богат, сочен цвят, който привлича вниманието.

Институтът Pantone го описва като нюанс, вкоренен в природата. Това е новото червено, изразяващо сила. Viva Magenta 18-1750 е завръщане към природата и почит към естествеността. „Вдъхновен е от червеното кошенил, едно от най-ценните багрила, принадлежащо към семейството на естествените багрила.

Той е един от най-силните и най-ярките, известни на света“, казва Леатрис Айсман, изпълнителен директор на института Pantone. Цветът на годината е вдъхновяващ и привличащ вниманието. Нека видим какво могат да ни предложат дизайнерите и как да впишем този цвят в нашия гардероб или интериор.

Изборът на цвета на годината не е случаен. За да го определят, експертите се потапят и изучават различни области от нашия живот: изкуство, развлечения, спорт, както и различни култури. Анализът ви позволява да подчертаете цветовете, които най-често започват да се срещат в живота около нас.

Pantone не диктува модата на цветовете, но ние го правим. Малиново червено с нотки на розово, лилаво и синьо. Съчетава топли и студени нюанси. Служи като "мост" между физическото и виртуалното.

За да покаже този нюанс и да свърже различни светове, институтът Pantone си партнира с изкуствен интелект, за да донесе визуално представяне на цвета в Маями, давайки възможност за "докосване" до него. Дори при „наближаването“ на новия цвят на годината, Валентино пусна есенно-зимна колекция в лилаво-розов нюанс с фокусиране върху равномерност и яркост.

Viva Magenta в козметиката

Не само в дрехите и аксесоарите можете да намерите този прекрасен нюанс.

Гримът е не по-малко „шумен“ начин да изразите себе си и чувствата си. Следователно цветът Magenta може да се намери и в козметиката. Може все още да не намерите чиста Viva Magenta. Но нюансите са близки - няма проблем.

Въпреки това е важно да вземете предвид цвета на кожата и устните си и да разберете как ще ви стои добре. На преден план може би, както винаги, излизат червилата. Красиви и привлекателни опции могат да бъдат намерени сред сенките.

Ружът в стил магента ще озари външния ви вид.

Не по-малко интересни са асоциациите за цвят и мирис. И така, Giorgio Armani има парфюмна вода Magenta Tanzanite, която според описанието има топъл пикантен аромат с нотка на ванилия, кафе и тютюн.

И косата ви определено ще хареса този цвят!

Viva Magenta в интериора

Новият цвят на годината е популярен не само в облеклото или козметиката, но и в интериора. Топла, непокорна, ярка, но спокойна - чудесен вариант за интериора.

Използвайте го като ярък акцент, който подчертава останалото пространство. Или добавете топлина към атмосферата, като направите стаята по-уютна. Пердета, възглавници, диван - каквото и да е!