0

В атиканът одобри благословии за еднополови двойки. Съществува обаче едно голямо „но“ - те не трябва да се утвърждават като католически ритуал, нито да се дават в контекста на граждански съюзи или сватби.

Това стана ясно от нов документ, в който е вписана радикалната промяна в политиката на Ватикана. Той гласи, че хората, търсещи Божията любов и милост, не трябва да бъдат подлагани на "изчерпателен морален анализ", за да я получат.

Документът на ватиканската служба по доктрината, публикуван в понеделник, доразвива писмо, което Франциск пратил до двама консервативни кардинали и което бе публикувано през октомври. В предварителния отговор Франциск предполага, че такива благословии могат да се предлагат при определени обстоятелства, ако те не смесват ритуала с тайнството на брака.

Новият документ повтаря това условие и го доразвива, като потвърждава, че бракът е тайнство за цял живот между един мъж и една жена. И подчертава, че въпросните благословии трябва да имат нелитургичен характер и не бива да се дават едновременно с гражданския съюз, като се използват определени ритуали.

В него обаче се казва още, че молбите за благословии на еднополови двойки не бива да се отхвърлят изцяло. Той предлага обширна и широка дефиниция на термина "благословия" в Писанието, за да настоява, че хората, които търсят трансцендентна връзка с Бога и търсят неговата любов и милост, не трябва да бъдат подлагани на "изчерпателен морален анализ" като предварително условие за получаването ѝ.

"В крайна сметка благословията предлага на хората начин да увеличат доверието си в Бога", се казва в документа. "По този начин молбата за благословия изразява и възпитава отвореност към трансцендентността, милосърдието и близостта до Бога в хиляди конкретни житейски обстоятелства, което не е никак малко в света, в който живеем." 

"Това е семето на Светия Дух, което трябва да бъде подхранвано, а не възпрепятствано.", добавя папата. 

Ватиканът смята, че бракът е неразривен съюз между мъж и жена. В резултат на това той отдавна се противопоставя на еднополовите бракове.

А през 2021 г. ватиканската Конгрегация за доктрината на вярата заяви категорично, че църквата не може да благослови съюзите на двама мъже или две жени, защото "Бог не може да благослови греха".

Този документ предизвика възмущение, от което, изглежда, дори Франциск е бил заслепен, въпреки че формално е одобрил публикуването му. Скоро след това папата отстрани отговорния за него служител и започна да полага основите за отмяната му.

В новия документ Ватиканът заявява, че Църквата трябва да се пази от "доктринални или дисциплинарни схеми, особено когато те водят до нарцистичен и авторитарен елитаризъм, при който вместо да се евангелизира, се анализират и класифицират другите и вместо да се отвори вратата към благодатта, се изчерпват силите в инспектиране и проверяване".

Той подчертава, че хората в "нередовни" съюзи - хомосексуални или хетеросексуални - се намират в състояние на грях. Но според него това не бива да ги лишава от Божията любов или милост.

"Така че, когато хората искат благословия, изчерпателният морален анализ не бива да се поставя като предварително условие за предоставянето ѝ", се казва още в документа.

Преподобният Джеймс Мартин, който се застъпва за по-голямо приемане на ЛГБТК+ католиците, похвали новия документ като "огромна стъпка напред" и "драматична промяна" спрямо политиката на Ватикана от 2021 г. Новият документ "признава дълбокото желание на много католически еднополови двойки за Божието присъствие и помощ в техните ангажирани отношения", каза той в имейл. "Заедно с много католически свещеници, сега с удоволствие ще благославям моите приятели в еднополови бракове", писа apnews.com.