1

Б аща му е призовал рекорден брой резервисти да водят брутална война срещу Хамас, за да прочисти ивицата Газа от мразещите евреите терористи. 

Но по-големият син на израелския премиер Бенямин Нетаняху - Яир изглежда не бърза да се присъедини към техните редици, тъй като е видян да се мотае из луксозен апартаментен комплекс във Флорида на ексклузивни снимки на DailyMail.com.

Разглезеният потомък на Нетаняху – за когото се казваше, че се самопровъзгласи за израелския принц Хари – е на 32 години и може да служи в резерва, докато навърши 40 години.

Но докато 360 000 негови сънародници са откликнали на призива, Яир прекарва дните си в апартамент с две спални в престижния Халандейл Бийч, северно от Маями и на около 11 000 км от фронтовата линия.

Изображенията показват момчето на Биби да се излежава по къси панталони и тениска, да отпива напитки и да се забавлява с приятели на обширната тераса на неговия апартамент, нает за 5 000 долара на месец.

Баща му миналата седмица обеща "пълна победа" над Хамас и нареди на войските да се подготвят за голяма сухопътна офанзива в гъсто населения град Рафа в южната част на Газа.

Но Яир остава глух за бойния вик на Нетаняху и докато се забавлява с приятели, фотографира панорамната гледка към морето и града. 

Яир, който има собствен подкаст и е отявлен активист в социалните медии, прекара голяма част от 2023 г. в САЩ, като се надяваше да си осигури разрешение за постоянно пребиваване в страната още преди клането на 7 октомври.

Въпреки избиването на 1 200 израелци - предимно цивилни и рейвъри, присъстващи на музикалния фестивал Nova, той избра да остане във Флорида, където се оказа, че се радва на повече свобода, отколкото в родината си.

В края на октомври под обществения натиск Яир се прибра в Тел Авив, но не се е задържал дълго в родината. 

Източници на DailyMail твърдят, че Яир е охраняван денонощно от двама въоръжени агенти от израелската служба за сигурност Шин Бет, които го придружават до фитнес залата, басейна и винаги, когато напуска елегантната висока сграда.

Съобщава се, че разходите за защита на Яир по време на задграничните му пътувания са набъбнали до милион шекела (275 000 долара), тъй като агентите трябва да се сменят на всеки две седмици.

Комплексът разполага с удобства в курортен стил, включително тенис кортове, спа център, частно кино, стая за пури и винарска изба.

Яир остава безработен, тъй като пребивава в САЩ с туристическа виза и затова си позволява да стои до късно и да публикува в социалните мрежи и Telegram про-Нетаняху мемове и да се кара с политическите опоненти на баща си. 

Яир отдавна е противоречива фигура в Израел, където критиците му твърдят, че  се наслаждава на атрибутите на властта на семейството си и начина на живот на плейбой, без изобщо някога да е работил. 

Страницата му в Instagram показва как пътува по света и се подиграва с личности като Бил Клинтън, Владимир Путин и Доналд и Мелания Тръмп.