0

П ризнаците за влошеното здраве и наближаващата кончина на кралица Елизабет II са се проявили по време на нейния последен публичен ангажимент - връчването на мандата на новоизбрания министър-председател на Великобритания Лиз Тръс, пише в. „Дейли експрес“.

Нейно Величество почина на 8 септември в любимата си резиденция - замъка Балморал в Шотландия, след изявление от Бъкингамския дворец, което предизвика опасения за здравословното й състояние. Членовете на кралското семейство се втурнаха към резиденцията на Елизабет II, за да бъдат до нея, включително синът й, който бе обявен за крал под името Чарлз III.
Д-р Деб Коен-Джоунс, която живее в Пърт, Западна Австралия, твърди, че на снимката с Тръс ръцете на кралицата издават влошеното й здраве.

„Те са доказателство за периферно съдово заболяване. Това е нарушение на кръвообращението, което кара кръвоносните съдове да се стесняват, блокират или спазмират.
Понякога може да доведе до сърдечна недостатъчност. Ако периферното ви кръвообращение е лошо, органите не получават добро кръвоснабдяване. Това може да е признак на многоорганна недостатъчност“.

Докторът твърди, че състоянието на Нейно Величество изглежда „доста тежко“ и предполага, че тя дори може да е изпитвала болка, въпреки че кадрите от събитието показват обратното.

В официалното съобщение за кончината на Елизабет II обаче Бъкингамският дворец твърди, че кралицата е починала мирно в резиденцията си в Балморал. Но кралицата рядко показваше ръцете си - обикновено носеше бели ръкавици, така че не е ясно дали белезите, за които говори Коен-Джоунс, не са били видими и по-рано.