0

Л идерът на Северна Корея Ким Чен Ун лично проследи военно учение на армията си, която изпита няколко ракети, носещи ядрени глави, съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA).

„По време на седемте тренировъчни изстрелвания на ракети от единици с тактическо ядрено оръжие беше напълно демонстрирана бойната ефективност на нашите ядрени сили“, се казва в изявлението на KCNA.

KCNA

Според агенцията военните на КНДР са симулирали удари с тактически ядрени ракети, за да тестват средствата за възпиране, както и потенциала за "ядрен контраатака" на съответните части от въоръжените сили на страната. KCNA също така подчертава, че проведените учения са "сериозно предупреждение към врага".

Ким Чен Ун даде висока оценка на подготовката на ракетните части и изрази увереност, че на участниците в изстрелването може да бъде поверена основната мисия - "възпиране на войната и запазване на инициативата" в евентуален конфликт.

KCNA

Това е поредната демонстрация на военна сила от страна на Пхенян през последните седмици. На 25 септември беше съобщено за изстрелването на неидентифицирана севернокорейска балистична ракета към Японско море . Ден преди това южнокорейските военни съобщиха, че са засекли активност в Северна Корея, която може да показва подготовка за изстрелване на балистична ракета от подводница.

Следващото изстрелване на ракета от учението на Северна Корея беше на 28 септември, когато Северна Корея изстреля балистична ракета , която падна близо до изключителната икономическа зона на Япония. В същото време японски патрулни кораби призоваха корабите в региона да не се доближават до тях, ако бъдат открити фрагменти от ракети.

KCNA

На 4 октомври също беше съобщено, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета към Японско море . В същия ден японското правителство свика Съвета за национална сигурност, за да обсъди информацията за изстрелването на ракетата. Освен това японското правителство създаде екип за спешни случаи.

Два дни по-късно стана известно за ново изстрелване на балистична ракета от КНДР над Японско море . Минути след изстрелването японската брегова охрана съобщи, че балистична ракета е паднала в морето.

KCNA

8 октомври беше последният ден от военните учения, проведени от КНДР. Беше съобщено за изстрелване на балистична ракета към Японско море.