0

Д нес е погребението на четирикратния бивш премиер на Италия - Силвио Берлускони. По този повод в Италия днес е обявен национален траур.

Берлускони почина в понеделник в болницата „Сан Рафаеле“ в Милано след заболяване от левкемия.  Погребението ще е с държавни почести в катедралата на Милано от 16 часа.

На опелото ще присъства държавният глава Серджо Матарела, цялото правителство с премиера Джорджа Мелони, бившите премиери Марио Драги и Марио Монти, всички сенатори и депутати от партията "Форца Италия", основана от Силвио Берлускони, служителите на компаниите създадени от него – "Фининвест" и "Медиасет", двата футболни отбора - Милан и "Монца", представители на другите партии. Европейският съюз ще бъде представен от Паоло Джентилони. Ще присъства унгарския министър-председател Виктор Орбан, очакват се и други високопоставени чуждестранни гости, както и представители на дипломатическия корпус.

В катедралата ще бъдат допуснати само 2000 души, за журналистите няма отделено място. Отвън се очакват над 20 000 души.

Огромен е световният интерес да се отрази събитието, на което ще бъде казано последно "сбогом" на една от най-важните и влиятелни личности не само в политиката, в предприемачеството и спорта  както за Италия, така и извън нейните граници за над половин век - Силвио Берлускони - баща на италианската частна телевизия, министър-председател за 3339 дни, депутат, сенатор и евродепутат.