0

Т ържествени фойерверки озариха небето на Кабул във вторник вечерта по повод първата годишнина от изтеглянето на американските войски от Афганистан, която талибаните отбелязват като „Ден на свободата“.

Изтеглянето, завършено минута преди полунощ местно време на 30 август, дойде след като разкъсаната от война страна беше превзета от талибаните, които 20 години водеха битки с водените от САЩ сили, които нахлуха в Афганистан през октомври 2001 г. след Атаките от 11 септември в Ню Йорк.

„Имаше фойерверки с различни и красиви цветове, за да отбележим Деня на свободата“, каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид по-рано във вторник. Фойерверките бяха придружени от интензивна празнична въздушна стрелба в много райони на Кабул. Де факто талибанското правителство също обяви сряда за официален празник, за да отбележи деня, каза министерството на труда.

След като не успяха да предвидят светкавичното нахлуване на талибаните в Кабул , Вашингтон и съюзниците му от НАТО бяха принудени да се оттеглят бързо от страната. Съединените щати завършиха военното си изтегляне от Афганистан. То беше съпътствано с огромен инцидент на летището в Кабул, където хора, които не искаха да бъдат управлявани от талибаните. 13 души загинаха в опит да се качат на американския самолет, които мина през тълпата.