0

К акъв ефект ни оказва ненаситното използване на социалните мрежи? Непрекъснатото разглеждане на снимки на "перфектни хора", позиращи в изкусно подбрани пози и изпипани до съвършенство детайли, оказва негативно влияние върху психичното здраве на потребителите, особено на младите жени.

Всички ние искаме хората да ни виждат по-възможно най-идеалния начин в социалните мрежи –  да изглежда така, сякаш животът ни е перфектен, въпреки че това доста често това е далече от истината.

Не е тайна, че младите хора, особено младите жени, са в криза заради социалните мрежи, пише CNN. Доклад от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, публикуван в средата на февруари и базиращ се на данни от есента на 2021 г., рисува обезпокоителна картина на психичното здраве на днешните ученици в гимназията. Това е първото проучване на рисковото поведение на младите хора, което се провежда на всеки две години за събиране на информация от началото на пандемията от COVID-19.

Тийнейджърите искат да покажат най-добрата версия на себе си в социалните мрежи. Проучването установило, че 57% от младите момичета съобщават, че се чувстват постоянно тъжни през 2021 г.; процентът за момчетата в тийнейджърска възраст е почти наполовина по-малък, но все още потресаващо висок - 29%. Малко повече от половината респонденти от ЛГБТ общността съобщават за лошо психично здраве, а повече от всеки пети е правил опит за самоубийство през последната година. 

Докладът също така документира, че почти една от всеки три тийнейджърки сериозно обмисля опит за самоубийство. Има увеличение от предишни проучвания при тийнейджъри, подложени на сексуално насилие, както и при тийнейджъри, подложени на онлайн тормоз. Въпреки че докладът не свързва тези обезпокоителни констатации на психични разстройства конкретно с използването на интернет или социални мрежи, други проучвания са открили асоциации. 

„Очевидно е, че повечето тийнейджърите прекарват голяма част от живота си в дигиталния свят на социалните мрежи и това оказва огромно влияние върху психичното им здраве“, каза Кенейша Синклер-Макбрайд, лекуващ психолог в отделението по психиатрия и поведенчески науки в Бостънската детска болница и асистент по психология в Харвардското медицинско училище. Тя посочва, че заради тази пристрастеност към социалните мрежи, се срещат все по-често състояния като депресия и тревожност при младите хора. Психологът го описва като „епидемия от самота и претоварване“. 

„При подрастващите социалните мрежи могат дори да променят мозъка“, казват изследователите. „Те стават свидетели на хора, използващи толкова много филтри, Photoshop и козметични подобрения, че много тийнейджъри, които все още са подрастващи, не осъзнават, че не трябва да се сравняват с тях. 

Проучванията показват, че прелистването на неограничено количество внимателно преработени изображения и след това сравняването им с обстоятелствата в реалния ни живот, може да има забележим ефект върху настроението и психическото ни здраве. Дори това да се виждате твърде често във "филтрирано селфи" може да изкриви възприятието ни, може да ни накара да бъдем нещастни, защото в реалния живот не изглеждаме по този перфектен начин.

Най-общо казано, трябва да престанем с този безкраен стремеж към съвършенство, породен от социалните мрежи, за да запазим психичното си здраве. Добре е да осъзнаем, че на нито един човек на света живота му не е съвършен, независимо как изглежда в социалните мрежи. Трябва да се научим да си взимаме почивка от онлайн пространството и да се наслаждаваме повече на реалния живот - без непременно да е пълен с изискани ястия, всевъзможни екзотични дестинации, перфектно изглеждащи хора и фалшиви усмивки.