0

Г ълъб, който прекарал осем месеца в полицейски арест, е освободен, след като окончателно е оправдан по обвинение, че е китайски шпионин.

Заподозреният била хваната на пристанище в Мумбай с "послания, написани на китайски" върху крилете си, съобщава Times of India.

"Първоначално полицията е регистрирала дело за шпионаж срещу птицата, но след като приключило разследването, обвиненията били оттеглени", се казва още в доклада.

Птица е била държана под ключ в болница, докато полицията провеждала разследването, което отнело "изумителните осем месеца", се казва в изявление на организацията "Хора за етично отношение към животните" (ПЕТА) от четвъртък.

PETA India заяви, че в сряда полицията е дала "официално разрешение на болницата да освободи гълъба". Местните медии съобщават, че птицата е отлетяла в добро здраве.

Гълъбът е последният от многото, задържани от властите по подозрение в шпионаж.

През 2016 г. служителите по гранична сигурност заключиха друг гълъб, след като в близост до границата с Пакистан бе намерен да носи заплашително съобщение до министър-председателя Нарендра Моди.

През 2010 г. друг е тикнат зад решетките и държан под засилена охрана, след като е намерен в същия район с пръстен около крака и пакистански телефонен номер и адрес, отпечатани върху тялото му с червено мастило. Длъжностни лица дори разпоредили никой да не посещава гълъба, тъй като според полицията може да е бил на "специална шпионска мисия".