0

Д окато ние горим и буквално и преносно, любима дестинация на българите е подложена на ударна активност на земята.

За една седмица там са регистрирани 30 труса, информира БНР, цитирайки Отдела за геоложки проучвания на Кипър.

Кирени

 Кирени
Pixabay

Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха паника сред жителите и гостите му и страх какво ще последва.

Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван главно от живеещите на високи етажи.

Серия от слаби земетресения продължава в морската област край Лимасол, на юг от острова, от 10 юли.

Лимасол

 Лимасол
Pixabay

Последните сеизмични събития са част от повишената земетръсна активност, която се наблюдава около Кипър през последните години, но това не трябва да предизвиква безпокойство, казаха експертите от Отдела за геоложки проучвания.

По техни данни през последните 12 месеца в по-широкия район на Кипър, на сушата и в морето, са регистрирани близо 1000 локални труса, от които 15 са били с магнитуд от 2,5 до 4,7 и са били слабо усетени.

По-значително увеличаване на земетресенията с постоянна последователност около Кипър се отчита от 2021 г., посочиха от специализирания отдел. Сеизмичното избухване е активирало много земни разломи на територията главно на Пафос, Лимасол и югоизточната част на острова, както и трусове в южната и западната морски зони.