0

П ристрастяването към интернет сред тийнейджърите е не само лош навик, който им пречи да живеят пълноценно, но и опасна зависимост за тяхното здраве.

Експерти са установили, че прекомерното прекарване на време онлайн при непълнолетни разрушава функционалните връзки в мозъка, пише La Vanguardia, позовавайки се на Plos Mental Health, който представя преглед на 12 MRI изследвания, в които са участвали общо 237 младежи на възраст от 10 до 19 години с диагноза интернет зависимост.

Времето, прекарано в гледане на екрана на телефона или компютъра, засяга множество невронни мрежи в мозъка, променяйки функционалните връзки между тях и тези промени влияят върху поведението и развитието на подрастващите“, се казва в публикацията.

Специалистите обясняват: на първо място страдат невронните мрежи; промените настъпват и в задната сингулярна кора, която участва в процесите на внимание. Авторите също откриха това, което според тях е възможна връзка между излагането на интернет и пристрастяването към наркотици: пристрастените към екрана тийнейджъри имат една трета повече функционална свързаност в левия долен париетален лоб от хората, зависими от вещества.