0

Н ека бъдем честни. Ако не съм кандидат (на следващите избори за президент на САЩ през 2024 г.) нашата нация е обречена да се превърне в следваща Венецуела или да бъде следващия Съветски съюз. Отиваме в тази посока. Това заяви бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в обръщение към членове на Конгреса от Републиканската партия и бивши служители на администрацията му на срещата на върха на създадената от него организация „America First Policy Institute“.

Речта беляза първото „завръщане“ на Тръмп във Вашингтон след метежът в Капитолия от януари миналата година, символизирал края на мандата му и на фона на приключилите миналата седмица изслушвания на специалната комисия на Конгреса за личната му роля в провокирането на събитията.

„Спечелих втория път, справих се много по-добре втория път“, каза той за кампанията си през 2020 г. „Справих се много по-добре. Много беше корумпирано всичко. Получихме още милиони, милиони гласове. Това ще е история, която ще се разказва дълго време, какъв позор беше“, коментира Тръмп.

Бившият президент изложи своя нова политическа визия с план от седем части за справяне със ширещата се престъпност в градовете в САЩ. Сред предложенията му имаше познати като увеличаване на защитата върху отговорността на полицейските служители, повече финансиране за правоприлагането и връщане към политиките за спиране и претърсване, които позволяват импровизирани претърсвания на заподозрени без заповед. Други бяха по-нови нови. Той отново призова за смъртно наказание за дилърите на наркотици, но добави похвала за „бързите процеси“, които авторитарни страни като Китай използват за борба с търговията с наркотици.

Тръмп предложи изграждането на управлявани от правителството палат­кови комплекси извън градските зони за настаняване на бездомните хора, така че американските градове да могат отново да бъдат „чисти, безопасни и красиви“.

Той също така призова президентските власти да разположат войници от Националната гвардия за борба с престъпността в градовете без разрешението на местния губернатор, припомняйки сблъсъците между президента и губернаторите от Демократическата партия на бурните протести през 2020 г.

Тръмп настоя, че е „най-преследваният президент в историята“. Той се оплака от своите два опита за импийч­мънт и от продължаващите изслушвания в Комисията за 6 януари. Той защити поддръжниците си, които нахлуха в Капитолия, като каза, че много от тях са били несправедливо преследвани и „измъчвани и третирани ужасно“.

„Нещо трябва да се случи“, каза той. „Хората няма да издържат още дълго“, настоя с патос Тръмп пред привържениците си, което публиката приветства със скандирания „Още четири години“. Бившият президент им благодари, като добави, че ако се откаже от политиката, враговете му най-накрая ще го оставят на мира. „Но аз няма да правя това“ каза той. „Не мога да направя това, защото обичам нашата страна и не мога да направя това, защото обичам хората в нашата страна.