0

Н АТО изпраща допълнителни сили в Косово след сблъсъците с протестиращи сърби в региона, предаде Ройтерс, като се позовава на съобщение на Алианса.

 

"В отговор на неотдавнашните безредици и раняването на 30 членове на силите КейФОР НАТО нареди разполагането на Оперативния резерв на своите сили (ORF) в Западните Балкани", заяви НАТО в декларация, цитирана от БТА.

"Искам да похваля КейФОР, че предприе бързи, въздържани и професионални действия, за да бъдат прекратени безредиците и да бъдат спасени животи. Насилието трябва да бъде прекратено и всички страни трябва да спрат да предприемат действия, които подкопават мира във всички общности в Косово", заяви командващият Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюарт Мънч, цитиран от "Косово онлайн".

Командването на НАТО в Неапол заяви, че следи отблизо ситуацията в Косово и че ще продължи да координира действията си с КейФОР, за да гарантира, че КейФОР разполагат с всички необходими сили и способности, за да осигурят безпристрастно безопасна среда и свобода на движение за всички общности в съответствие с мандата си според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999г.