0

П овече от 17 000 души са били задържани в Саудитска Арабия за опит да извършат хадж без разрешение. Това съобщи Саудитската информационна агенция, цитирайки ръководителя на службата за обществена сигурност.

Хаджът е поклонническо пътуване до Мека, където се намира главната светиня на исляма - Кааба. Тя представлява кубовидна постройка, разположена в двора на джамията Ал-Харам. Според постулатите на исляма поклонението трябва да се извърши от всеки праведен мюсюлманин, ако здравето и финансовите възможности го позволяват.

От задържаните около 9500 души са нарушили правилата за пребиваване, работа и гранична сигурност. Освен това саудитските власти са арестували 33 души за незаконно транспортиране на поклонници до местата за хадж.

Годишният хадж се проведе миналата седмица в Мека и Медина в Саудитска Арабия. В него взеха участие повече от два милиона души. Тази година, за първи път от началото на пандемията от коронавирус, саудитските власти разрешиха на същия брой хора да извършат поклонението, както преди 2020 г.