0

Н а полуостров Рейкянес, в югозападната част на Исландия, вулканът изригна отново в сряда, което е петото изригване на вулкана от декември 2023 година насам.

Новото изригване е резултат от еруптивна активност на вулкана, продължила почти осем седмици, предаде Ройтерс.

Властите предупредиха за риск от подновяване на вулканичната активност в района южно от столицата Рейкявик, тъй като проучванията показват, че под земята се е натрупала магма.

Огненият спектакъл подчертава предизвикателствата, пред които е изправена островната държава с население от почти 400 000 души. Учените предупреждават, че изригванията могат да се случват отново и отново в Рейкянес в продължение на десетилетия или дори векове.

Това е осмото изригване на полуострова от 2021 г. насам, когато геоложки системи, които са били неактивни около 800 години, отново се активираха.

КОШМАР: Вулкан изригна, евакуираха цал град! Обявено е извънредно положение, жители са в шаш и паника (ВИДЕО)

По време на предишни изригвания централното отопление беше прекъснато, ключови пътища бяха затворени и няколко къщи бяха сринати с земята в рибарския град Гриндавик, където оттогава са се върнали само няколко жители.

В опит да се предотвратят по-нататъшни щети са изградени бариери, за да насочат лавата далеч от инфраструктурата, включително геотермалната електроцентрала Svartsengi, външния спа център Blue Lagoon и Grindavik.

ЕВРОПА ОТНОВО ПРЕД БЛОКАЖ?! Вулканът в Исландия на косъм да се взриви! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Исландците често наричат ​​страната си „Земя на огън и лед“ в знак на почит към неземния й пейзаж, изкован от ледници и вулкани, който е разположен между Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, което я прави сеизмично огнище.