0

Н ационалният институт за обществено здраве (НИОЗ) на Румъния съобщи, че са потвърдени още два смъртни случая в резултат на морбили в страната, съобщава новинарският сайт Зиаре.

Според последния доклад на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести (НЦНКЗБ) в рамките на НИОЗ в периода 1 януари-24 декември в Румъния са регистрирани 2735 случая на морбили, включително три смъртни случая.

Първият смъртен случай от морбили беше при бебе на 7 месеца (неподлежащо на ваксинация) от окръг Брашов, което е било в контакт с 3-годишното си братче, което не е било ваксинирано срещу морбили.

Вторият случай е също при 7-месечно бебе (неподлежащо на ваксинация) от общност с ваксинационно покритие под оптималното в окръг Брашов, където са регистрирани 27 случая на морбили, а третият случай е при възрастен на 35 години, неваксиниран срещу морбили, от Букурещ. Той е имал съпътстващи заболявания - множествен миелом.

Потвърдените 2735 случая на морбили са регистрирани в 34 окръга и в град Букурещ, като най-много са в окръзите Муреш (748) и Брашов (657), както и в столицата (352). В периода 6-24 декември 2023 г. с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола) са ваксинирани общо 23 475 деца, от които 4191 на възраст между 9 и 11 месеца. В началото на декември Министерството на здравеопазването обяви епидемия от морбили на национално ниво.