0

Е мблематичният тв водещ Джей Лено скочи срещу лекото наказание за повечето крадци, хванати да свалят автомобилни катализатори в САЩ. Преди седмица в центъра на Лос Анджелис банда, занимаваща се с този тип кражби, застреля актьора Джони Уоктър, чиято кола е била на мушка.

КАТО В ГАНГСТЕРСКИ ФИЛМ: Застреляха актьор в центъра на Лос Анджелис! (СНИМКА И ВИДЕО)

Автомобилният гуру сподели пред TMZ, “че е възмутително наказанието за кражба на катализатори да е предимно глоба от 1000 долара“. Според Лено това изобщо не е сурово.

Бившият водещ на „Tonight Show“ коментира, че е против федералния закон, забраняващ собственици на автомобили да махат техните катализатори, което може да им донесе гигантска глоба от полицията.

В Калифорния наказанията за кражби на вещи на стойност под 950 долара са много леки. Крадците знаят много добре тази част от закона и набелязват именно коли, чиито катализатори не са по-скъпи. В тях има благородни метали, като платина, които бързо продават в местата за изкупуване на скрап.

Лено казва, че в повечето случаи замяната на откраднат катализатор струва на жертвите хиляди долари. Те могат да чакат с месеци, тъй като има голямо търсене и поръчките се бавят, именно заради огромното увеличение на кражбите.

По негова оценка крадците получават около 20 долара на брой и заради това крадат толкова много.

Полицията в Лос Анджелис все още издирва тримата крадци на катализатори, единият от които застреля и уби актьора Джони Уоктър в центъра на Лос Анджелис в ранните часове на 25 май.