0

П ървите дами на САЩ обикновено даряват вечерните си тоалети от бала за встъпване в длъжност на президентите на музея Смитсониън. Спазвайки тази традиция, Джил Байдън предоставя два костюма, но не и вечерна рокля, пишат задокеанските издания.

Тя дарява морскосинята рокля от туид и палтото, които носеше на церемонията, по време на която съпругът ѝ Джо Байдън официално бе провъзгласен за държавен глава на Америка, състояла се на 20 януари 2021 г., както и роклята от вълна и коприна в цвят слонова кост и кашмиреното палто, с които влезе в Белия дом по-късно същия ден.

При встъпването в длъжност на президента Байдън не бяха организирани балове, тъй като той зае своя пост в разгара на пандемията от новия коронавирус, когато не се организираха събития на закрито със струпване на много хора.

Предпазните маски за лице в тон с облеклото на Джил Байдън също ще станат част от колекцията на първите дами в Националния музей на американската история на Смитсониън.

Нейните тоалети ще бъдат официално добавени към облеклата на предшественичките ѝ, сред които са Жаклин Кенеди, Лора Буш, Мишел Обама, Мелания Тръмп и други, на церемонията в сряда с участието на първата дама, на дизайнерките на дрехите - Александра О'Нийл и Габриела Хърст, и на представители на ръководството на музея, предава БТА. 

От Смитсониън казаха, че колекцията на първите дами е сред най-популярните атракции. В нея сега са представени десет вечерни рокли. Пълната колекция съдържа над 1000 експоната.