0

П овече от 40% от ледените рафтове на Антарктида са се свили от 1997 г. насам, като почти половината не показват „никакви признаци на възстановяване“, установи проучване, което свързва промяната с климатичните промени.

Учени от университета в Лийдс са изчислили, че 67 трилиона тона лед са били изгубени на запад, докато 59 трилиона тона са били добавени на изток между 1997 г. и 2021 г., което е довело до нетна загуба от 7,5 трилиона тона.

Топлата вода в западната част на Антарктика топи леда, докато на изток ледените рафтове или остават същите, или нарастват, тъй като водата там е по-студена.

Ледените рафтове се намират в края на ледниците и забавят скоростта на потока им в морето. Когато се свиват, ледниците изпускат по-големи количества прясна вода в морето, което може да наруши теченията на Южния океан.

Д-р Бенджамин Дейвисън, експерт по наблюдение на Земята и ръководител на изследването, каза: „Има смесена картина на влошаването на шелфовия лед и това е свързано с температурата на океана и океанските течения около Антарктида. „Западната половина е изложена на топла вода, която може бързо да ерозира ледените рафтове отдолу, докато голяма част от Източна Антарктида в момента е защитена от близката топла вода от ивица студена вода на брега“.

Учените измерват промените в леда от година на година с помощта на сателити, които могат да виждат през гъстия облак по време на дълги полярни нощи. Изследователите са разгледали повече от 100 000 изображения, направени от Космоса, за да анализират ледените рафтове, което може да има странични ефекти за останалата част от земното кълбо, и са публикували своите открития в списанието Scientific Advances.