0

П ътнически самолет Airbus A320 на Уралските авиолинии кацна аварийно на житно поле в Убински район на Новосибирска област тази сутрин, предаде ТАСС.

Инцидентът е станал в 09:44 ч. (в 5:44 ч.българско време). На борда е имало 159 пътници и 6-членен екипаж.  Самолетът е кацнал на избрана от въздуха площадка близо до село Каменка (на около 180 км от Новосибирск).

Екипажът е успял да запази живота на всички пасажери, сред които е имало и 23 деца, съобщи новосибирският губернатор Андрей Травинко в Telegram.

Оказана е медицинска помощ на няколко пътника заради високо кръвно и пристъп на бронхиална астма, други двама са изпратени на рентгенова снимка с предварителна диагноза натъртване.

Самолетът е летял по маршрута Сочи - Омск. Екипажът на машината подал сигнал за тревога и поискал кацане на летище Новосибирск поради факта, че там има необходима база за ремонт. След като се оказало че има проблеми с хидравликата и спирачките може ще се повредят при кацане на аварийнато летище, екипажът решил да приземи машината извън летището.

Фюзелажът на самолета не е разрушен, не е имало пожар и хората са евакуирани самостоятелно по стълби.

На мястото на кацането работят спасители и следствени органи. Прокуратурата разследва аварийното кацане.  Следственият комитет образува дело за нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт.

В културния център на село Убинское е организиран център за временно настаняване на пътници. За организиране на помощ от Омск е изпратен самолет за търсене и спасяване Ан-26 със спасители от Федералната агенция за въздушен транспорт. Изпратени са и автобуси в района на Каменка за организиране на транспорт до Новосибирск. 

Самолетът е в експлоатация от пролетта на 2004 г., сертификатът му за летателна годност изтича през 2024 г. Авиокомпанията също разследва обстоятелствата на инцидента. Федералната агенция за въздушен транспорт е сформирала комисия за разследване на причините за инцидента.