0

В секи учен мечтае да направи голямо откритие. Момент на „еврика“, когато всички знаци сочат към заключение, което отваря нова основа и потенциално променя всичко.

Това пише за Daily Mail ученият Ави Льоб.

„Вярвам, че имах такъв момент тази седмица, когато екип от учени, ръководен от мен разкри предварителен анализ на 700 необикновени фрагмента, открити от мястото на падане на метеор през 2014 г. по време на експедиция, която организирах това лято“, пише ученият.

Според него тези фрагменти – малки метални сфери, открити край бреговете на Папуа Нова Гвинея разкриват революционна теория на два фронта.

„Първо, доказателствата показват, че фрагментите са от междузвезден произход, отвъд нашата слънчева система.

Това е исторически момент: никой човек досега не е докосвал материали извън нашата Слънчева система.

И второ, много по-важно, чрез анализ моят екип откри, че съставът на тези метали е различен от всичко, което сме виждали досега“, категоричен е Льоб.

С прости думи, обяснява ученият, моделът на елементите или атомните градивни елементи в тетзи фрагменти нямат същия състав като в сплавите – метални вещества, съставени от повече от един елемент, намерени на Земята, Луната, Марс или във всякакви други космически отпадъци, които сме изследвали досега от нашата Слънчева система.

„Наистина, фрагментите съдържат концентрации на елементи като берилий, лантан и уран, които са стотици пъти по-високи, отколкото обикновено се намират в космическите скали.

И това е наистина изкушаващо. Защото, въпреки че все още е необходим допълнителен анализ, за да се докаже нещо, скоро трябва да можем да определим дали тези нови обекти са от естествен произход и следователно все още са изключително важни поради тяхната уникалност - или от изкуствен произход“, допълва Льоб.

„Досега са анализирани само 57 от 70-те сфери. Вече се работи по изучаването им както и по планове за нова експедиция, която ще търси по-големи парчета от междузвездния обект. Аз не мога да бъда по-развълнуван. Това е ключов в момент в нашата история“, в заключение казва ученият.