0

„Страшно е. Градът е в шок. Не смеем да излезем от домовете си. Много хора не отидоха на работа след като се разбра, че има дерайлирал влак и теч на амоняк и е опасно“. Това коментира пред „Телеграф“ Йелена Киров, жителка на Пирот.

Тя разказа, че в града постоянно обикалят полиция и от мегафони призовават хората при възможност да не излизат навън.

"Някои облепиха прозорците си с хартия и вестници. Тези, които са с дървени дограми го правят. Тук има доста стари къщи и се налага“, разказа още Киров.

За онези, които все пак се престрашават да излязат навън има организация и се раздават медицински маски. „Много прилича, както беше при ковид пандемията“, коментира още местната жителка.

Хората в Пирот все пак са оптимисти, защото въздухът се е поразредил и се надяват до края на деня опасния газ да се разнесе и да не нанесе сериозни поражения. Част от съдържателите на хотели и ресторанти са притеснени, че аварията може да доведе до откази на част от резервациите за Нова година в града.

В Пирот е обявено извънредно положение след като вагон с амоняк се обърна край града, около 17.30 ч. в неделя на участък от релсовия път от Пирот до село Станичене. 51 души са настанени в болница. В града е създаден Кризисен щаб, който следи обстановката и периодично пуска указания за гражданите как да се предпазят.