0

*Кадрите във видеото по-долу съдържат насилие!

Видеозапис, получен ексклузивно от CNN, заснет в края на август по време на боевете до град Покровск в Източна Украйна, показва очевидна екзекуция на трима предаващи се украинци от руски войски, след като техният окоп е бил превзет.

НАТО призова Китай да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна

Украинските войници излизат и застават на колене в средата на прашна пътека, сложили ръце на главите си. Секунди по-късно, както се вижда от украинския дрон, те лежат безжизнено, а около тях се разнася прахоляк.

Инцидентът, описан от украински служител, който е пожелал някои подробности да не бъдат разкривани, за да се защити самоличността на отряда, е част от модел на очевидни екзекуции, които изглежда се увеличават тази година.

Украйна използва нов брутален дрон, бълващ огън отвисоко (ВИДЕО)

Източници от украинското военно разузнаване предоставиха на CNN списък от 15 случая от ноември, повечето подкрепени от видео записи от дронове, в които се казва, че предалите се украински войници са били убити от руснаците на фронтовата линия, вместо да бъдат взети в плен.

Главният прокурор на Украйна каза пред CNN, че неговата служба разследва 28 подобни инцидента от началото на войната, при които са загинали общо 62 украински военнослужещи.

Кадрите от района на Покровск изглежда отразяват безмилостно бруталните тактики на руската армия, докато те продължават да напредват в източната част на Украйна.

Устремите на Москва към украинския стратегически военен център Покровск продължават, въпреки неотдавнашните успехи на Киев в руския граничен район Курск, които подхранват надеждите, че Кремъл ще бъде принуден да отклони войски, за да защитава границите на Русия.

Украинските прокурори казаха пред CNN, че смятат, че предполагаемите убийства са военни престъпления и част от дирижирана политика от Кремъл. „Ако военнопленниците се предадат, ако покажат, че се предават, ако са без оръжие в ръцете си, тогава бързата екзекуция е военно престъпление“, каза Андрий Костин, главен прокурор на Украйна, пред CNN.

Костин твърди, че такива престъпления са били извършени в различни области на Украйна от различни звена, което дава на Киев „възможност да твърди, че подобна политика може да бъде издигната до престъпления срещу човечеството. Тази политика е дирижирана от Кремъл. Това е заповед на конкретни командири.

Руското министерство на отбраната все още не е отговорило на искането на CNN за коментар по обвиненията.

Появата на видеоклипове, показващи това, което изглежда като нарастваща руска тактика, постави дилема за украинските командири, които са изправени пред незавидната задача да предупредят своите войски и света за руската дивотия, с риск да подкопаят вече изтощения украински морал.

Украинският служител, предоставил кадрите от дрон в Покровск, каза, че тяхната част е запозната с множество подобни случаи на фронтовата линия, които не са били разгласени или разследвани.