0

Б ългарското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, пише пресслужбата на вестника, цитирана от БТА. 

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета". 

"Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната", посочва ТАСС.

"А.А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна", пише още в изявлението на "Российская газета".

Русия ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти по отношение на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета, предаде ТАСС. 

"Кореспондентът на "Российская газета" в България Александър Гацак е получил "черна точка" от местните власти - акредитацията му е отменена и му е съобщено, че му предстои екстрадиция", съобщи говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова в канала си в Телеграм. 

"Това е поредният незаконен ход на натовците срещу руските журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки", добави говорителката на руското външно министерство.