0

Д оналд Тръмп води пред президента от Демократическата партия Джо Байдън с шест процента в проучване на Ройтерс/Ипсос.

Проучването, в което участват 1250 пълнолетни граждани на САЩ, показва, че Тръмп води пред Байдън с 40% подкрепа срещу 34%, като останали анкетирани лица са казали, че не са сигурни, че ще гласуват или че планират да дадат гласа си за друг.

Това демонстрира предимство за Тръмп, след като по-рано този месец проучване на Ройтерс/Ипсос показа, че той и Байдън се ползват с еднаква подкрепа, въпреки че общонационалното проучване не взема предвид надпреварата в избирателната колегия, която ще се реши тази есен в шепа колебаещи се щати.

След като Тръмп с лекота победи съпреничаката си Ники Хейли, единствения останал претендент на първичните избори, около 67 % от анкетираните от понеделник до сряда заявиха, че са "уморени да виждат едни и същи кандидати на президентските избори и искат някой нов". Все пак само 18% са заявили, че няма да гласуват, ако трябва да избират между Байдън и Тръмп.

Малко повече от половината от анкетираните заявяват, че са недоволни от двупартийната система в САЩ, а само един от всеки четирима е доволен от нея.

Възрастта е проблем

Седемдесет процента от анкетираните - включително около половината от демократите - са съгласни с твърдението, че Байдън не трябва да се бори за преизбиране. Петдесет и шест процента от участвалите в анкетата са заявили, че Тръмп не трябва да се кандидатира, включително около една трета от републиканците.

По отношение на Байдън натежава мнението, че на 81 години, вече като най-възрастния човек, който някога е бил президент на САЩ, е твърде стар за тази работа.

Три четвърти от анкетираните се съгласяват с твърдението, че Байдън е твърде стар за работа в правителството, докато половината казват същото за Тръмп, който на 77 години също ще бъде сред най-възрастните лидери на САЩ в историята, ако се върне в Белия дом. Малко над половината от демократите смятат Байдън за твърде стар, докато една трета от републиканците смятат Тръмп за такъв.

52-годишната Хейли се опитва да мобилизира недоволството, за да промени към положителна посоката на своята добре финансирана, но затихваща кампания.

"Повечето американци не искат нов дуел между Байдън и Тръмп", заяви тя във вторник след загубата си от Тръмп в Ню Хемпшир. "Първата партия, която пенсионира 80-годишния си кандидат, ще бъде партията, която ще спечели тези избори."

Новото проучване показва, че Тръмп има огромна преднина в национален мащаб пред Хейли - 64% срещу 19%, докато се подготвят за състезанието за републиканската номинация на 24 февруари в щата Южна Каролина, на който Хейли беше губернатор от 2011 до 2017 г.

Избирателната активност може да бъде висока на общите избори през ноември, отчасти защото избирателите и от двете партии са силно мотивирани да победят другата страна.

Петдесет и девет процента от анкетираните, заявили, че смятат да гласуват за Байдън, са казали, че са мотивирани основно от противопоставянето на Тръмп, докато избирателите на Тръмп са по-позитивно настроени към своя кандидат и неговата политика, като само 39% са описали вота си като гласуване срещу Байдън.

Друг фактор, който би могъл да играе против Тръмп: 55% от републиканците в анкетата заявиха, че той трябва да бъде съден и осъден на затвор, ако е нарушил закона. Тръмп, който в момента е изправен пред четири наказателни преследвания, твърди в съда, че трябва да се ползва с имунитет срещу наказателно преследване за действия, предприети, докато е бил президент.