0

Б ългарите, които живеят и работят временно или постоянно в други държави в Европа или по света, отново са увеличили парите, които изпращат на родините си в България.

Това показва статистиката на БНБ и Евростат, подкрепена от данни за международните преводи, съобщи маркетинг агенцията 3CON. Пращат се средно по 117 млн. евро на месец. Преди това заради ковид кризата част от българите, работещи в различни европейски държави, се върнаха в страната и преводите от чужбина намаляха. Например през април 2019 г. в България били пратени 107,3 млн. евро.

Най-много пари в помощ на роднините са изпратени през май тази година. С близо 84 млн. лева са нараснали преводите от български емигранти или работници в чужбина към техни роднини за 5-те месеца на тази година в сравнение с 2022 г. 587 млн. Евро, или 1,150 млрд. лева, са изпратили българите от януари до май 2023 г. Очакванията са до края на годината сумата да надвиши 1,2 млрд. евро. 

Причина

Основната причина за огромния ръст на емигрантските пари е нуждата от по-високи доходи за издръжка у нас. Заплатите в чужбина растат в пъти за разлика от слабите темпове на възнагражденията в България. Например в Обединеното кралство минималната ставка, която получават работниците, не трябва да е под 10,32 британски лири на час. Това е с близо 3 паунда повече спрямо предпандемичната 2019 година, когато възнаграждението бе 7,50 паунда на час.   Докато у нас необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на сам живеещ и работещ човек е 1402,25 лева, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. 2524,05 лева струва общата издръжка на тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете до 14 години.

Класация          

През първото тримесечие на 2023 г. работещите в Германия българи са първи по изпратени на близките пари. Те са подпомогнали роднините си с общо 67,3 млн. Евро, или с над 130 млн. лева.

Живеещи в САЩ българи са втори по размера на   изпратените суми, показва статистиката на БНБ, трети с 34 млн. евро, са българите в Испания. 32 млн. евро са пристигнали от роднини във   Великобритания. 20 млн. евро е помощта от българи, спечелени в Гърция. Увеличение на преводите има от всички държави. В случая става дума само за официални преводи по банков път.