0

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че без сериозни проблеми продължава изпълнението на истанбулските споразумения за създаването на зърнен коридор и износ на селскостопанска продукция от Украйна, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Осигурихме възможността за реализиране на споразуменията за създаването на зърнен коридор. По този начин допринесохме за осигуряването на безопасността на доставките на храни в период, в който светът се намира на прага на продоволствена криза, посочи турският лидер. 

Той отбеляза, че Анкара още от самото начало полага усилия за разрешаването на украинската криза чрез диалог и ще продължава да действа по този начин "въпреки усилията на някои страни, които искат конфликтът да продължава".

Ердоган за пореден път каза, че в най-скоро време Турция "ще прочисти Северна Сирия от терористи", като потвърди плановете на Турция за създаването на 30-километрова зона за сигурност в Сирия (край границата с Турция).

Решително ще продължим борбата си срещу тероризма. Надявам се, че в най-скоро време ще прочистим последния район в Сирия, където се укриват бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), каза турският президент.

Ердоган съобщи през май, че Турция ще започне нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната.

Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. 

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на ПКК.