0

Е стония няма да поднови разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква на Московската патриаршия митрополит Евгений. Мотивът е, че руският гражданин представлява "риск за сигурността". Решението означава, че той трябва да напусне страната, преди да изтече срокът на настоящото му разрешително на 6 февруари.

По информация на полицията религиозният лидер, чието юридическо име е Валерий Решетников, многократно е бил помолен да спре да оправдава руската инвазия в Украйна и да защитава Кремъл. "Неговите публични действия и изказвания подкрепят агресора и той не е променил поведението си въпреки предупрежденията", казва Индрек Ару, ръководител на службата за гранична охрана в северната префектура.

Преди година редица естонски политици призоваха Решетников да бъде експулсиран. Това стана, след като църквата обяви съвместна молитва за мир с прокремълското политическо движение Koos (Заедно). Един от лидерите на това движение, Айво Петерсон, беше задържан след посещение на окупираните от Русия части на Украйна. Той е разследван за държавна измяна.

Православните християни в Естония са около 16% от населението. Около 150 000 от тях принадлежат към Естонската православна църква на Московската патриаршия. Други 270 000 са членове на Естонската апостолическа православна църква. И двете организации се смятат за законни наследници на Естонската апостолическа православна църква, която е действала между 1920 и 1945 г., предаде БГНЕС.