0

Р уската федерация харчи около 400 милиона долара на ден за войната в Украйна. Най-скъпи са ракетите и снарядите, най-евтино излизат заплатите на окупаторите, изчисли Forbes.

Разходи за армията

Средно около 200 долара на ден се харчат за войник, участващ във войната. Приблизителната численост на руската армия е 100 000 души. Тоест дневните разходи за плащане на войските са около 20 милиона долара на ден.

Бюджетът на Руската федерация трябва да харчи около 50 милиона долара на ден за обезщетения на ранените и убитите военни.

Ракети и снаряди

Русия харчи много повече за снаряди и ракети. През деня руските войски използват до 50 000 снаряда на стойност около 1000 долара.

През деня врагът е изстрелял около 20 ракети по Украйна. Цената им варира от няколкостотин хиляди долара (Точка-У, Х-59) до 10 милиона долара или повече (Х-101, Х-47 „Кинжал“).

Но най-често нашественикът ползва ракети „Искандер“ за 3 милиона долара всяка, „Калибър“ за 6,5 милиона долара и по-евтини съветски ракети Х-22 и Х-55 на стойност 1-2 милиона долара.

Средната цена на една ракета е около 3 милиона долара.

Загуби на техника

Най-големите загуби на агресора сред техниката са танкове и самолети. Средно за ден от войната Русия губи авиация на стойност 60 милиона долара, а танкове и бронирани машини – за 40 милиона долара.

Най-скъпото попадение на въоръжените сили на Украйна е потопеният крайцер „Москва“ на стойност $750 млн. Като цяло за цялата война Украйна е потопила съдове на руския флот на стойност над $1 млрд.

Съпътстващи загуби

Русия понася и значителни непреки разходи: финансиране на окупационните администрации, допълнителни плащания на руската гвардия за работа в окупираните територии, финансиране на наемници, сред които е т.нар. група Вагнер.

Логистиката и доставката на техника на фронта, нейното възстановяване и изваждане от складовете, обучението и почивката на резервните сили, както и лечението на ранените също трябва да работят за покриване на разходите за войната.

Предполагаемите разходи за поддръжка на тила са 50-100 милиона долара на ден.

„Като цяло Русия губи всеки ден във войната сума, равна на цената на износа на природен газ за Европейския съюз. Русия може да прехвърли част от тези средства към бъдещи периоди… В дългосрочен план Русия може да плати една от най-високите цени за война след Втората световна война. Но засега руският бюджет е достатъчен, за да покрие преките военни разходи, врагът едва ли ще бъде спрян от цената на войната и нейните икономически последици“, съобщава Forbes.