0

П ървите резултати от екзит полове в държавите потвърждават тенденция за увеличаване на присъствието на крайнодесни партии в новия Европейски парламент, а най-много кресла вероятно ще загубят зелените и либералите, информира БНТ.

Изборният ден в ЕС върви към края си. В някои държави като Белгия, Австрия и Люксембург изборите вече приключиха. До най-късно ще гласуват в Италия, където секциите ще бъдат отново и до 22.00 часа българско време.

Екзитполовете в Австрия показват, че най-много евродепутати ще има крайнодясната Австрийска партия на свободата, на второ място са австрийските социалисти, а на трето Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер. В белгийската област Фландрия очакванията са също първа политическа сила да бъда крайнодясната партия Фламандски интерес, а във Валония екзитполовете дават преднина на крайната левица пред социалистите.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата е първа на евроизборите в Австрия.

ХДС/ХСС обявиха победа в Германия, втора е "Алтернатива за Германия" с 16%

.Германия е страната, която изпраща най-много представители в Европейския парламент - 96. В секциите днес беше спокойно, защото голяма част от германците вече са гласували по пощата.

След излизането на първите екзитполове стана ясно, че ХДС/ХСС обявят победата си на изборите за Европейски парламент в Германия. Второто място е за крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 16% от вота.

Европарламент

Първи прогнозни данни за евровота показват, че Европейската народна партия повишава резултата си и вероятно ще бъде най-голямата политическа сила в следващия Европейски парламент. Вече са ясни и националните резултати от Австрия, Кипър, Германия, Гърция и Нидерландия, информира NOVA.

Според приблизителните оценки в Австрия Групата „Идентичност и демокрация” ще получи 6 места в ЕП, следвана от Европейската народна партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, които получават по 5 места. Зелените и „Обнови Европа” си разпределят по 2 места.

Водеща сила в Германия е Европейската народна партия, която по приблизителни оценки взима 30 места в ЕП. 19 ще бъдат независимите членове. Зелените ще имат 16 места, Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (14), „Обнови Европа” (8), новоизбраните членове, които не принадлежат към политическа група на парламента с изтичащ мандат са 5. Група на левицата в Европейския парламент, получава 4 места.

В Гърция Европейската народна партия ще получи 8 места. Следвана от Групата на левицата в Европейския парламент с 4 места. Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент ще вземе 3 места. Новоизбраните членове, които не принадлежат към политическа група на парламента с изтичащ мандат са двама, толкова са и независимите членове. Европейските консерватори и реформисти получават 2 места.

В Кипър Европейската народна партия взима 2 места. Новоизбраните членове са двама, Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, както и Групата на левицата в Европейския парламент си поделят по едно място.

Водещите сили в Нидерландия са „Обнови Европа” и „Идентичност и демокрация”, които получават по 7 места. Европейската народна партия ще има 6 евродепутати според приблизителните оценки, Зелените и Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент – по 4. Групата на левицата в Европейския парламент, Европейските консерватори и реформисти по едно място. Има и един новоизбран член.

Според приблизителните оценки от България Европейската народна партия получава 6 места. Следвана от „Обнови Европа” с 5. Новоизбраните членове са четирима, а Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент получава 2 места.

От Малта Европейската народна партия и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент получават по три места.

От Хърватия Европейската народна партия взима 6 места. Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент – 4. Зелените са с едно място. Един е и новоизбраният член, който не принадлежи към политическа група на Парламента с изтичащ мандат.