0

Р акетата на Space X успя да излети от втория опит за изстрелването ѝ. Тя обаче се взриви няколко минути след началото на полета, съобщи БиБиСи. Изстрелването стана от космическа площадка в Тексас, близо до границата с Мексико. 

33-те двигателя на мегаракетата запалиха успешно, изстрелвайки 120-метровата ракета в небето. В този момент обаче всичко започна да трепери, чу се силен тътен и от ракетата се отдели огромен пламък. 

Минути след излитането полетът беше прекратен заради "бързо непланирано разглобяване" на първата степен на ракетата във въздуха.

От компанията на милиардера Илон Мъск обявиха, че тестовият опит е успешен въпреки техническите проблеми. "Ще продължим с анализа на получените данни и ще работим по отстраняването  на проблемите за следващия тестови полет", посочиха от Space X.

На 17 април ракетата трябваше да бъде изстреляна, но това се отложи. Като причина за отложеното изстрелване бе посочен проблем с налягането в първата степен на ракетата.

“Старшип” трябваше да предизвика революция в пътуванията в Космоса. Транспортната система трябваше да има ресурси да закара в бъдеще 100 души на Марс.

120-метровата ракета - за сравнение, с 27 метра по-висока от Статуята на свободата, разработвана от компанията на Илон Мъск в продължение на години, е най-голямата и най-мощна в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс.

Space X получи разрешение за полета от американския регулатор.

В екипа, участвал в разработката на някои ключови системи на ракетата, има и българин - 27-годишният Орлин Велев - джуниър e старши инженер по структурната стабилност в Space X. Той работи от 6 г. за компанията на Мъск. Преди това е завършил университета “Джорджия Тех” със специалност “Машинно инженерство”. Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев - старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

Орлин, както и още един българин - Кико Дончев, бяха в инженерния екип на историческия първи полет на частна ракета с екипаж - на Space X през юни 2020 г.