0

З а първи производител на ваксини срещу Covid-19 призна в съдебни документи, че нейна инжекция може да причини рядък страничен ефект. Това е очевиден обрат, който може да проправи пътя за законно изплащане на милиони британски лири.

AstraZeneca е съден в колективен иск за твърдения, че нейна ваксина, разработена съвместно с Оксфордския университет, е причинила смърт и сериозни наранявания в десетки случаи.

Адвокати твърдят, че ваксината е предизвикала страничен ефект, имащ опустошителен ефект върху малък брой семейства.

Първият случай беше подаден миналата година от Джейми Скот, баща на две деца, останал с трайно мозъчно увреждане след образуване на кръвен съсирек и мозъчен кръвоизлив, което му попречи да работи, след като е ваксиниран през април 2021 г. От болницата се обадили три пъти на жена му, за да й кажат, че съпругът й ще умре.

AstraZeneca оспорва твърденията, но прие в правен документ, представен на Върховния съд на Великобритания през февруари, че нейната ваксина срещу Covid-19 „може в много редки случаи да причини TTS“.

TTS e тромбоза със синдром на тромбоцитопения. Той кара хората да имат кръвни съсиреци и нисък брой на тромбоцитите в кръвта.

51 дела са заведени във Върховния съд, като жертви и скърбящи роднини търсят обезщетение за щети, оценени на стойност до 100 милиона лири.

Признанието на AstraZeneca може да доведе до изплащане на обезщетения, ако фармацевтичната компания приеме, че ваксината е била причина за сериозно заболяване и смърт в конкретни съдебни дела.

В отговор на писмо, изпратено през май 2023 г., AstraZeneca каза на адвокатите на Скот, че „не приема, че TTS e причинен от ваксината“.

Но в правния документ, представен на Върховния съд през февруари тази година от AstraZeneca пишат: „Признава се, че AZ ваксината може в много редки случаи да причини TTS. Причинно-следственият механизъм не е известен“.

Още през март 2021 г. учени за първи път идентифицираха връзка между ваксината и ново заболяване, предизвикващо имунна тромбоцитопения и тромбоза (VITT). Адвокатите на ищците твърдят, че VITT е подгрупа на TTS, въпреки че AstraZeneca изглежда не признава това.

Правителството е обезщетило AstraZeneca срещу всякакви правни действия, но досега е отказвало да се намеси.

Кейт Скот, съпругата на Скот, каза: „Светът на медицината отдавна признава, че VITT е причинен от ваксината. Само AstraZeneca се съмнява дали състоянието на Джейми е причинено от  нея.

Отне три години, за да дойде това признание. Това е напредък, но бихме искали да видим повече от тях и правителството. Време е нещата да се развият по-бързо.“

В изявление говорители на AstraZeneca казаха: „Нашето съчувствие е към всеки, който е загубил близки или е съобщил за здравословни проблеми. Безопасността на пациентите е наш най-висок приоритет и регулаторните органи имат ясни и строги стандарти, за да гарантират безопасната употреба на всички лекарства, включително ваксини.

Независими проучвания показват, че ваксината на AstraZeneca е невероятно ефективна в справянето с пандемията, спасявайки повече от шест милиона живота в световен мащаб през първата година от пускането.

Световната здравна организация заяви, че ваксината е „безопасна и ефективна за всички лица на 18 и повече години“ и неблагоприятният ефект, който е довел до съдебното действие, е „много рядък“.

Ваксината, обявена при пускането й от Борис Джонсън като „триумф за британската наука“, вече не се използва във Великобритания.

В месеците след пускането потенциално сериозният страничен ефект на инжекцията беше идентифициран от учените. Тогава беше препоръчано на хората под 40 години да бъде предложена алтернативна ваксиния, тъй като рискът от ваксината на AstraZeneca надвишава вредата, причинена от Covid.

Адвокати, представляващи семейства, съдещи фармацевтичната компания, твърдят, че ваксината не е толкова безопасна, колкото хората са имали право да очакват. Те съдят фирмата, базирана в Кеймбридж, съгласно Закона за защита на потребителите от 1987 г.

*Източник: The Telegraph