0

80-годишен американец бе арестуван, защото създал овце-мутанти. Артър "Джак" Шубарт е собственик на отдалечено ранчо за "алтернативен добитък" в слабо населения американски щат Монтана, съобщава Gizmodo.

През 2013 година Шубарт внесъл незаконно биологична тъкан от архар Марко Поло (Ovis ammon polii) - най-голямата овца в света. Овцете от този вид са застрашени и защитени - както от международни договори, така и от законодателството на САЩ. Щатът Монтана забранява вноса на тях или техни части в опит да защити местните американски овце от болести.

Шубарт използвал услугите на учени, за да създаде 165 клонирани ембриона от незаконната тъкан, с която се сдобил. Той имплантирал ембрионите в овце-майки в ранчото си, създавайки нов вид мутанти. Целта му била да има най-огромните овце в САЩ, които да бъдат ловувани от заможни и богати клиенти на ранчото му.

В последствие той предлагал животните за трофеен лов на свои клиенти. Шубарт дори започнал да продава сперма от мутантите на други ранчота в САЩ.

"Това беше дръзка схема за създаване на масивни хибридни видове овце, които да се продават и ловуват като трофеи", каза в прессъобщение помощник-главният прокурор Тод Ким от отдела за околната среда и природните ресурси на Министерството на правосъдието.

"В преследването на тази схема Шубарт наруши международното право и Закона на Лейси, като и двата защитават жизнеспособността и здравето на местните популации от животни", продължи Ким.

Шубарт може да бъде осъден на до пет години затвор. Освен това го очаква глоба, която може да достигне до $250 000. Делото срещу американеца ще продължи през юли.

*Източник: Novini.bg