0

Е вропа ще бъде обединена в противопоставянето си на руските военни действия в Украйна, обеща председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и разкритикува остро руския президент Владимир Путин в навечерието на Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, предаде ДПА.

"Путин върна в Европа ужасите на войната, но и ни напомни, че мирът не може да се приема за даденост", заяви Фон дер Лайен.

От 2009 г. ЕС отбелязва всяка година на 23 август Деня в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, наричан още "Деня на черната панделка", и почита на този ден жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

На тази дата е и годишнината от сключването на пакта "Молотов-Рибентроп", договора за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз, проправил пътя за германското нашествие в Полша през септември 1939 г.

ЕС е обединен в противопоставянето си на "пропагандата под руски държавен контрол, която изопачава историята, разпространява теории на конспирацията и наказва тези, които ѝ се противопоставят", заяви Фон дер Лайен. 

През последните години Евросъюзът подчертаваше важността на тази дата за насочване на вниманието към съветските престъпления и злоупотреби в Европа, противопоставяйки се по този начин на руския ревизионизъм, отбелязва ДПА.   

През 2019 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща опитите на Кремъл "за потулване на престъпленията на тоталитарния съветски режим". В нея тези опити се определят като "опасен компонент от информационната война (на Русия) срещу демократична Европа".

В изявлението си, което бе разпространено и в навечерието преди да се навършат шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна, Фон дер Лайен допълни, че "украинският народ жертва живота си в защита на европейските ценности".

"Болезненият спомен от миналото не е просто някакво припомняне на нещо далечно. Той намира своя отзвук в незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", заяви тя.

На този фон няколко десетки европейски депутати настояват за драстично увеличаване на броя на санкционираните от ЕС руски граждани заради войната в Украйна.

В писмо до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел те искат руснаците, които присъстват в списъка на санкционираните лица и са със замразени активи, да набъбне до 6000 души. Така в него ще бъдат включени и имената в списъка, разпространен от фондацията на хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Сега европейският списък със санкционирани руски граждани включва 1214 души. В последно време започнаха да се водят все по-усилено дебати за увеличаване на обхвата на санкциите, особено с оглед на споровете около лесния достъп до европейски визи, който руснаците продължават да имат въпреки нападението на страната им срещу Украйна.

Ги Верхофстат, белгийски член на Европарламента, заяви, че писмото до Борел са подписали 48 депутати