0

"Конституционните промени трябва да бъдат направени. Можете да разчитате на нас. За мен е важно да не се вглеждаме твърде много в миналото, а да искаме да напишем заедно следващата глава от нашето общо бъдеще.". Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски. Тя е в Скопие като част от обиколката ѝ в Западните Балкани.

"Наистина, работата по конституционните промени трябва да продължи. За мен това е много важно. Също така е в интерес на Северна Македония да постигнем успех. Затова искам отново да потвърдя и да ви уверя, че заедно ще извървим всички крачки напред, за да постигнем общата ни цел. Можете да разчитате на нас и за мен е важно да не се вглеждаме твърде много в миналото, а към бъдещето", заяви Фон дер Лайен.

Тя бе категорична: "Искаме да напишем следващата глава на нашето общо бъдеще заедно". Председателката на ЕС увери премиера на РСМ, че прави всичко по силите си, за да започнат преговорите. 

"Почти сме готови, трябва да бъдат направени конституционните промени, на които вашата държава се съгласи, че ще осъществи, и с диалог се надявам, че всички политически партии ще се обединят и ще направят необходимите важни крачки за напредък. Уверена съм, че ще можем да преодолеем пречките, които все още съществуват", каза още Фон дер Лайен. 

От своя страна, Мицкоски също беше категоричен, че в Северна Македония остават твърдо ангажирани по пътя към пълноправно членство в Европейския съюз и че визията на правителството му е ясна - "да бъдем част от европейското семейство, споделяйки едни и същи ценности на демокрация, върховенство на закона и зачитане на човешките права". 

"Срещата ни беше от изключително значение за бъдещето и за по-нататъшното динамизиране на процеса по европейска интеграция. Реформите, които прилагаме в областта на правосъдието, борбата с корупцията, икономическото развитие и укрепването на институциите, са от решаващо значение за нашето бъдеще. Тези промени са не само условие за членство в ЕС, но са необходими за подобряване на стандарта на живот на всички граждани", добави Мицкоски. 

Той заяви още, че очаква заедно с ЕС да намерят заедно решение "как да продължим нашия евроинтеграционен път, уважавайки легитимните позиции на нашите граждани, че в бъдеще няма да се сблъскваме с искания, които дълбоко противоречат на идеите и ценностите, на които се основава самият ЕС. Вярваме в принципа на справедлив достъп и заслуги. Вярваме, че последователните ни усилия ще бъдат възнаградени. Убедени сме, че заедно можем да преодолеем всички пречки и да изградим едно по-добро бъдеще за нашите граждани", каза още Мицкоски.

Урсула фон дер Лайен посети и Тирана

Визитата на председателката на Европейската комисия в Северна Македония е част от обиколката ѝ в Западните Балкани. Предстои ѝ среща и с президента на страната Гордана Силяновска. Следващата страна, която тя ще посети, е Босна и Херцеговина. Планът за растеж на Западните Балкани, който тя представя по време на обиколката си, цели държавите от този регион да се доближат до ЕС. 

По-рано тя се срещна в Тирана с президента на Албания Байрам Бегай. Двамата проведоха открита дискусия за интеграцията на Албания в ЕС, както и за европейското бъдеще на Западните Балкани, предаде АТА.

Фон дер Лайен оцени личната ангажираност на албанския президент за бъдещето на Албания в Европейския съюз, както и уникалната перспектива, която интегрирането в съюза предлага за мира, икономическата интеграция и просперитета на региона. Бегай поздрави Фон дер Лайен за това, че е поставила интеграцията на Албания и Западните Балкани в ЕС на първо място в своите приоритети по време на втория си мандат като председател на Европейската комисия.

Албанският президент оцени ангажимента на Фон дер Лайен да ускори отварянето на всички преговорни глави с Албания до края на 2025 г. Председателката на ЕК обяви това вчера на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама. 

Бегай изрази убеждението си, че Албания и албанските институции ще затворят навреме и успешно основните глави, като по този начин ще се движат със същото темпо като стремежа на албанците за пълноправно членство в Европейския съюз.

Президентът на Албания изрази своята благодарност към председателката на Европейската комисия за подкрепата за Албания по европейския ѝ път, като подчерта и важността на посланията на последната среща на върха в Берлин (срещата на върха на Берлинския процес, която се проведе миналата седмица - бел. ред.), както и одобрението от страна на ЕС на Плана за растеж за Западните Балкани.

Вчера Урсула фон дер Лайен се срещна и с премиера Еди Рама и участва в откриването на кампуса на Европейския колеж в Тирана.

*Източник: Марица