0

Н обеловата награда за литература е присъдена на френската писателка Ани Ерно, съобщи комитетът по награждаването, предаде БГНЕС.

Френската писателка Ани Ерно е известна с привидно простичките си романи, в които се опира на личния си опит по отношение на класата и пола.

"Тя бе отличена за смелостта и клиничната острота, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет", заяви журито.

Нобеловата награда е придружена от медал и парична награда в размер на 10 милиона шведски крони (около 911 400 долара).

Миналата година наградата бе присъдена на родения в Танзания писател Абдулразак Гурна, чието творчество се фокусира върху тежкото положение на бежанците и изгнаниците, колониализма и расизма.

Ерно, чието име циркулира в спекулациите за Нобел от няколко години, е 17-ата жена, която печели престижната награда, от общо 119 лауреати за литература от връчването на първия Нобел през 1901 г. насам.

През последните години Шведската академия обеща да направи наградата по-разнообразна след скандала с #MeToo през 2017-2018 г., който я остави в размирици.

Ерно ще получи наградата от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, създал наградите в завещанието си.